DIPLOMA KOMPUTER SISTEM & RANGKAIAN - KPTM BATU PAHAT

Diploma dalam Sistem Komputer dan Rangkaian terdiri daripada 93 kredit. Program ini menyediakan pengenalan kepada pemasangan rangkaian, pentadbiran dan keselamatan rangkaian, reka bentuk laman web, pembangunan sumber multimedia, pemasangan komponen komunikasi dan perancangan dan pengurusan teknologi.

Kursus ini direka untuk memberikan pengetahuan dan kemahiran yang luas di mana pelajar akan menerima program latihan yang pelbagai dengan penekanan tertentu pada Perkakasan, Rangkaian, Sistem Operasi dan Aplikasi Komputer. Kursus ini akan menghasilkan graduan yang memiliki gabungan pengetahuan dan kepakaran dalam bidang teknologi maklumat organisasi dan pengurusan organisasi.

Pelajar dikehendaki menghadiri mod pengajaran asas kelas sepenuh masa yang dijadualkan mengikut unit jadual waktu. Program ini diiktiraf oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA). Kursus ini direka untuk menggalakkan pembiasaan dengan isu PC dan meningkatkan kecekapan peribadi melalui penggunaan teknologi.

Program :
Diploma in Computer System & Networking

Tempoh Pengajian :
2 tahun 4 bulan

Kampus :
KPTM Batu Pahat

Kod Program :
CC103

Yuran Program :
RM 22,110

Medium Perantaraan :
Bahasa Inggeris

Rujukan :
R/481/4/0597 (A11042) 12/2019

Syarat Kelayakan Minimum :
Lulus SPM dengan mendapat sekurang-kurangnya kepujian dalam 3 mata pelajaran termasuk Matematik;

ATAU

Lulus SKM tahap 3 dalam bidang berkaitan; DAN lulus SPM dengan mendapat sekurang-kurangnya kepujian dalam mata pelajaran Matematik di peringkat SPM;

ATAU

Lulus kelayakan lain yang setara dengan sijil (Tahap 3, MQF) dan kepujian dalam mata pelajaran Matematik di peringkat SPM;

Catatan:

STPM atau setara dengan mendapat sekurang-kurangnya gred C (NGMP 2.0) dalam 1 mata pelajaran; DAN kepujian Matematik di peringkat SPM;

STAM (Pangkat Maqbul); dan kepujian Matematik di peringkat SPM;

ATAU

Kelayakan-kelayakan lain yang diiktiraf setara.

Nota:
Calon yang mempunyai kepujian dalam bidang komputeran pada peringkat SPM atau setara dengannya boleh diberi keutamaan.

Semester 1

Etika Dan Nilai

Semester 7
1. Industrial Training

Graduan kursus akan mempunyai laluan vokasional yang boleh membawa kepada pekerjaan atau pengajian lanjut dalam bidang Sokongan Komputer, Sokongan Teknikal, pemasangan dan penyelenggaraan IT, Perkhidmatan Dalam Talian, Jurutera Rangkaian, Juruteknik Komputer, Pemaju Laman Web, Pakar Meja Bantuan, Pemasang Perisian / Perisian Programmer, Jurulatih Perisian, Penjualan Komputer dan laian-lain yang berkaitan.

KOLEJ POLY-TECH MARA BATU PAHAT
DK247-01 (J) LOT 55194 (PTD 53869),
JALAN GADING EMAS 4, TAMAN GADING EMAS,
SERI GADING,
83300 BATU PAHAT, JOHOR.

• dummy 07-4559902

• dummy 07-4556729

• FAKS : 07-4559562
  • dummy info.bp@gapps.kptm.edu.my

Agensi terlibat

no gift policy 4

iso

Legal Disclaimer, Privacy Policy, Security Policy and Copyright Maintained By : webmaster.bp@gapps.kptm.edu.my Kolej Poly-Tech MARA © 2019. All Rights Reserved.

Joomla Extensions